Susan Hardeman

Hoe kwam je in de functie van bid manager terecht?

Dit is mijn eerste baan. Ik heb journalistiek gestudeerd en een tijdje als freelancer gewerkt, maar ik was op zoek naar meer stabiliteit. Ik ben toen bij een communicatiebureau gaan werken via Startersbeurs. Toen ik er een half jaar aan de slag was kwam ik in contact met Willie Evers van Bechtle via LinkedIn. Of ik een functie als bid manager zag zitten? Ik wist niet precies wat de functie inhield, maar ik was wel nieuwsgierig. Na een paar goede gesprekken en aanvullende uitleg heb ik toen een schrijftest gedaan. Zo ben ik hier terecht gekomen!

Hoe heb je de functie bid manager jezelf eigen gemaakt?

Ik ben begonnen als junior bidmanager. Er werd een uitgebreid inwerktraject voor me uitgestippeld. Zo kreeg ik een opleiding van een collega bid manager die alle ins en outs van bidmanagement al kende, maar ik heb ook meegekeken met de rest van mijn collega’s om erachter te komen hoe het invullen van aanbestedingen in de praktijk gaat. De lijnen zijn kort bij Bechtle, je hebt nauw contact met elkaar. Na een klein half jaar kreeg ik mijn eigen aanbestedingen toegewezen, hier hebben we langzaam naartoe gewerkt. De begeleiding was top en ik kon altijd terecht met vragen.

Hoe ziet een dag als bid manager bij Bechtle eruit?

Mijn team, de Tenderdesk, werkt voor de hele Bechtle Groep. Daaronder vallen ook BuyIT, ARP en ons Bechtle kantoor in Breukelen. We werken vanuit Eindhoven. Het leuke is: we hebben meestal hele verschillende projecten lopen. Hoe mijn dag eruit ziet? Ik start mijn dag met het doorlopen van mijn eigen planning, waar ik zelf invulling aan geef. Daarin ben je erg vrij. Bij het opstarten van een tender draag ik zorg voor een samenvatting en het inplannen van belangrijke data. Samen met mijn collega’s is het na de concrete invulling van een tender wachten op de gunningsbeslissing. Winnen in een team is het allerleukste dat er is en successen worden dan ook gevierd. Maar of we nu winnen of verliezen, we willen onszelf altijd blijven ontwikkelen. Ik vind het daarbij erg leuk dat ik zoveel kan schrijven vanuit mijn achtergrond. Werkdagen bij Bechtle zijn dan ook erg divers.

Wat zou je willen meegeven aan kandidaten die twijfelen, omdat ze de functie nog niet gedaan hebben?

De functie van bid manager is erg gevarieerd, waarbij je een soort spin in het web bent. Daarbij geldt: je hoeft nog niet direct ieder aspect direct onder de knie te hebben, het belangrijkste is ambitie en leergierigheid. Binnen het team heeft iedereen een eigen specialiteit. Van plannen tot aan het uitpluizen van een strategie; Ieder aspect komt wel kijken bij bidmanagement. Zo vullen we elkaar aan binnen ons team en blijven we van elkaar leren. We winnen een aanbesteding altijd als team. Samen zorgen we ervoor dat het een succes wordt!